Carrera info

ONTSTAANSGESCHIEDENIS

Algemeen

Carrera is één van de oudste racebaan fabrikanten. In 2004 vierde het bedrijf het 40-jarig bestaan. De geschiedenis van Carrera kende hoogte- en dieptepunten. In de jaren 80 ging het merk failliet. Maar gelukkig kwam Carrera aan het einde van de jaren 90 ijzersterk terug.

Carrera Universal (1967 - 1984)

Carrera Universal kwam in de jaren zestig op de markt en was op dat moment technisch geavanceerder dan vele concurrenten. Het schoentje en slepers van de auto waren uniek. Tegenwoordig hebben alle modellen schoentjes van plastic. Het schoentje van Carrera Universal was van ijzer. Eén sleper in het slot en één aan de zijkant. De tweede auto had de sleper in het slot en aan de andere kant. Op deze manier konden twee auto’s in één spoor rijden. Het ‘Uni systeem' wordt niet meer gemaakt. De productie werd gestaakt in 1984. Wel is nog steeds volop verkrijgbaar via (online)beurzen.
Carrera Universal was uit te breiden tot wel 10 sporen. De diepte van het slot is 5 millimeter. De breedte van de baan is 178 millimeter. Er zijn geen baankanten gemaakt.

Evolution en Exclusiv  (1967 - heden)

Evolution en Exclusiv zijn twee verschillende producten van Carrera. Niet de baanstukken zijn verschillend, maar wel de schalen van de auto’s. Evolution is het 1:32 systeem en Exclusiv het 1:24 systeem. Beide baansystemen zijn vanaf 1967 op de markt. De racebaan is uit te breiden tot 8 sporen. De diepte van het slot is 7 millimeter. De breedte van de baanstukken is 198 millimeter. Evolution en Exclusiv behoren nog steeds tot de huidige producten van Carrera.

Carrera Servo  (1978 - 1999)

Carrera Servo werd in de jaren 70 en 80 veel verkocht, maar betekende bijna de ondergang van het merk. Waarschijnlijk probeerde Carrera te veel soorten schaalsystemen te verkopen. De auto’s van het systeem waren opvallende vanwege de twee haken die aan de auto’s waren gemonteerd om ze door de bochten te geleiden. 

Onderdelen zijn steeds moeilijker (en dus duurder) te vinden. De sleepcontacten, die aan de meeste slijtage onderhevig zijn, zijn echter makkelijk zelf te maken.

Digital 132 (2007 - heden)

Pro-X (2004 - 2007) was het digitale systeem van Carrera dat kon worden aangesloten op de baandelen van Evolution en Exclusiv. De productie van Pro-X werd in 2007 gestaakt, maar een nieuw digitaal systeem werd onmiddellijk aangekondigd: Carrera Digital 132. Dit is een verbeterde versie is van Pro-X en is tot op heden in productie.

Carrera Racebanen voor kinderen (1976 - heden)

Het Carrera 160 systeem (schaal 1:60) werd geproduceerd van 1976 tot 1981. Ook bestond er een systeem voor onder de naam Profi (1984 - 2006) met een schaal van 1:40. Beiden systemen werden speciaal voor kinderen ontwikkeld als opstapje naar het echte werk.

Tegenwoordig is er voor kinderen Carrera Go. Dit systeem werd geïntroduceerd in 2001. Het 1:43 systeem is populair als speelgoed bij jonge kinderen (vanaf 6 jaar). Voor de allerkleinsten is er sinds 1985 Carrera Strax, bij dit speelgoed zijn de banen in allerlei vrolijke kleuren uitgevoerd. Strax tot op heden nog steeds geproduceerd.

 LINKS

 


Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief eventuele verzendkosten.
Om je beter van dienst te zijn, maakt SPEELGOEDenMODELBOUW.com gebruik van cookies.

SPEELGOEDenMODELBOUW © 2021