Darda informatie


DARDA INFORMATIE

Op deze pagina vind je algemene informatie over Darda, vertellen we je het één en ander over de geschiedenis van Darda en hebben we een aantal leuke Darda weblinks voor je verzameld.

 

Algemene informatie DARDA

Darda is een Duitse fabrikant van racebanen en auto's met frictiemotortjes. Darda maakt plastic racebanen waarin de eigen raceautootjes passen. De auto's hebben alle een terugtrekmotortje, waarmee over de baan geracet kan worden. Hiermee kunnen o.a. loopings en scherpe bochten mee genomen worden.

 

Geschiedenis van DARDA

De Darda Mega-Motor werd uitgevonden door ene Helmut Darda in 1970. Dezelfde precisie techniek die het mogelijk maakt ‘s werelds meest accurate polshorloges te maken, is gebruikt voor deze wondertjes. Maar liefst 24 bewegende delen bewaren op geniale wijze de energie die men erin stopt. Dit doe je door simpelweg de autootjes waar de motor in zit, naar beneden te drukken en naar voren en naar achteren te bewegen. Als hij ‘opgeladen’ is, hoor je dit duidelijk en verbreekt een speciale slipkoppeling de verbinding, waardoor de veer niet overspannen kan worden. Een complex systeem van tandwielen gemaakt van messing, maakt deze energieopslag mogelijk. Na ontleding van een afgeschreven exemplaar blijkt er een zogenaamde snekveer, zoals in een klok, in het ronde huisje met een doorsnee van 1,5 cm te zitten met een totale lengte van maar liefs 56 cm! Welke berekening hierop losgelaten kan worden weet ik niet, maar de uitkomst staat in ieder geval gelijk aan veel kracht! Mocht deze kracht na veel (off-road) gebruik en stofverzameling in het mechaniek minder worden, dan zijn er losse vervangmotortjes te koop.

In de hoogtijdagen had Darda fabrieken in Duitsland, de Verenigde Staten en China. Vele modellen, o.a. de A-Team bus de Trans Am K.I.T.T. van Knight Rider, maar ook modellen als de Porsche 911, Citroën 2CV, Opel Calibra , VW Corrado, werden uitgebracht. Maar ondanks deze diversiteit was Darda niet echt een winstgevende zaak. Dit kwam vooral kwam door de vrij dure metalen carrosserie op de autootjes. Helmut Darda verkocht in 1992 alles aan de Chinezen en uiteindelijk verdween daarmee Darda in 1996 van de Nederlandse markt.

Maar er is goed nieuws! Sinds enkele jaren worden er weer Darda auto's en banen geproduceerd. Darda leeft voort in de VS, waar Life-Like Products Inc. alle productie- en ontwerprechten heeft. Maar ook in Duitsland zijn ze nog te koop. De rechten in Duitsland zijn nu in het bezit zijn van Simm Marketing GmbH. Ergens in de jaren negentig hebben ze de rechten van het oerbedrijf overgenomen en zijn de verpakkingen in een modern, donkerblauw jasje gestoken. Het oerbedrijf leeft voort als Darda Systemtechnik GmbH, met aan het hoofd Gerhard en Burkhard Darda, de zoons van Helmut Darda, die een bedrijf runnen in puur en alleen professioneel sloopgereedschap (www.darda.de). De beide heren willen helaas niets meer te maken hebben met het roemrijke verleden van Darda.

Bron: www.Darda.nl / Wiki

 

DARDA WEBLINKS

Darda commercial Darda Collectors' Network (Engelstalige database website)
Dardamania (Duitstalige verzamelportaal met grote database) Simm-Marketing (Huidige Duitse producent van Darda)
       
       
       
       
       
       
       
       
 


Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief eventuele verzendkosten.
Om je beter van dienst te zijn, maakt SPEELGOEDenMODELBOUW.com gebruik van cookies.

SPEELGOEDenMODELBOUW © 2021