fischertechnik info


OVER FISCHERTECHNIK

Algemeen

fischertechnik werd in 1965 uitgevonden door Artur Fischer. Het is een constructie- en bouwsysteem waarmee op schaal echt functionerende modellen gemaakt kunnen worden. Het fischertechnik materiaal is gemaakt van kunststof, voornamelijk nylon (polyamide). De kern van het systeem is een unieke schuif/knelconstructie, waarbij nokjes in een ronde, half open gleuf worden geschoven. Dit levert een sterke en op elke maat aan te passen fischertechnik verbinding op. Bovendien kan fischertechnik in alle richtingen aangebouwd worden. De precisie waarmee de onderdelen zijn vervaardigd, is buitengewoon groot en voor speelgoed ongeëvenaard.

De assen zijn zowel in staal als in nylon uitgevoerd. Voor grotere, industriële modellen worden aluminium staven gebruikt. Er zijn motoren verkrijgbaar (9 en 24 Volt) in verschillende maten, aangepaste elektronica (flipflop), mini schakelaars, sensoren (licht, temperatuur, infrarood, vocht, etc.), interface, pneumatiek, hydraulica, mechanica, voertuigtechnieken, enzovoort. Elk onderdeel is los verkrijgbaar.

Geschiedenis

fischertechnik is een productgroep van fischerwerke, de fabrikant van bevestigingstechnieken. De grijze nylon pluggen zijn wereldberoemd. Toen in 1965 een creatieve fischertechnik werknemer van nylon restmateriaal een soort voertuigje in elkaar zette, besloot het fischertechnik bedrijf om dit als aardig kerstpresentje aan alle afnemers in de bouwwereld op te sturen. De reacties waren zeer positief en het bleek zo goed in de smaak te vallen, dat er veel vraag naar kwam. Men besloot toen een aparte divisie op te richten. Sinds 1966 wordt fischertechnik op bescheiden schaal geproduceerd en verkocht. Er zijn geen grote reclamebudgetten. De filosofie van fischertechnik is "kwaliteit verkoopt zichzelf". Bovendien maakt de productgroep fischertechnik maar 10% uit van de gehele omzet.

Bouwen in je eentje en dan?

De meeste fans van fischertechnik bouwen in hun eentje. Als het fischertechnik model gereed is, laten ze het zien aan familie, vrienden en kennissen. Iedereen vindt het model prachtig, maar urenlang over fischertechnik praten, willen ze niet. Ook bij specifieke problemen tijdens het bouwen, kunnen ze je niet bijstaan.
Menigeen herkent wel iets uit het bovenstaande: je hebt dringend behoefte aan 'soortgenoten', die al even fanatiek aan het bouwen zijn als jijzelf, die op de hoogte zijn van onderdelen en creatief willen meedenken om fischertechnik vraagstukken op te lossen. Deze behoefte was voor een tweetal enthousiastelingen aanleiding om in 1990 een vereniging van en voor technische modelbouwers op te richten: De fischertechnik club Nederland. Een officiële vereniging met goedkeuringslabel van de Fischerwerke in het Zwarte Woud. Onderling urenlang praten, contacten leggen, bijeenkomsten organiseren en niet te vergeten een clubblad dat 4x per jaar verschijnt. Uitwisselen van fischertechnik modelbeschrijvingen om na te bouwen of om je fantasie te prikkelen. Ook je eigen model kan in het clubblad worden afgedrukt, mits het origineel en duidelijk omschreven is (bij voorkeur met foto's). Nieuws krijgt de club direct uit Duitsland en er zijn nauwe contacten met buitenlandse fans en de importeurs. Een url link vind je onderaan deze pagina.

Technisch speelgoed = ervarend leren

Met de opkomst van de computer neemt de laatste jaren de belangstelling voor technisch speelgoed enorm toe. Het is buitengewoon leerzaam om fischertechnik modellen te ontwerpen en te bouwen die vervolgens door de computer bestuurd worden. Dit wordt ook wel mechatronica genoemd; een samenvoegsel van elektronica en mechanica. Al spelend met fischertechnik leert men zo de beginselen van dit nieuwe vakgebied mechatronica kennen.

Speelgoed

In de 60-er jaren waren er fischertechnik basisdozen met nummers 50, 50/1, 50/2, 50/3, 100, 200, 300, 400, Electromechanica EM 1/2/3, Elektronica EC 1/2/3, Hobby 1/2/3/4, Statica, Pneumatica, etc. Een handleiding gaf slechts enkele bouwvoorbeelden en basisprincipes, waarna er naar hartenlust en met fantasie gebouwd kon worden. De zilverkleurige HOBBY boeken waren uitstekend gedocumenteerd en zeer in trek. Na een periode met schitterende fischertechnik modeldozen (supertrucks) is men nu in een nieuwe fase beland: de vertrouwde kleuren grijs en rood worden vervangen door zwarte, gele, blauwe en groene onderdelen. Voor kinderen van tegenwoordig veel aantrekkelijker. Thans is het fischertechnik kernprogramma naar leeftijdsgroep en vaardigheid onderverdeeld in: JUNIOR, MASTER en PROFI. Deze fischertechnik bouwdozen kunnen worden aangevuld met de PLUS-dozen: eenvoudige onderdelensets (SPECIAL) of aantrekkelijke THEMA dozen. Een volledig overzicht staat in de catalogus die gratis in winkels of via de importeur te verkrijgen is.

Onderwijs

In het technisch onderwijs is fischertechnik een geliefd constructiesysteem. Zo heeft de Technische Universiteit in Delft bijvoorbeeld in 1991 een heel practicum met fischertechnik ingericht, waarmee de studenten proefondervindelijk kunnen leren op welke wijze een computer kan meten en waarnemen hoe groot de hoek is van een scharnier of gewricht (robotica).

Industrie

Bedrijven zoals Philips, Siemens, Hoogovens en BMW bouwen soms eerst een 'productiestraat' met fischertechnik op schaal na, om te kunnen experimenteren met opstellingen en computerprogramma's. Zo kunnen kostbare investeringen door simulatie met fischertechnik goed voorbereid worden.

Oprichter Artur Fischer - 1974

1919 - Op 31 december 1919 geeft Georg Fischer de geboorte van zijn zoon Artur Fischer aan bij de ambtenaar van burgerlijke stand in Tumlingen.

1930 - De ouders Georg en Pauline zijn zich bewust van de begaafdheid van van hun zoon, en zorgen ervoor dat hij van 1930 tot 1933 de Realschule ("Mavo") in Dornstetten kan volgen. Het is een inspannende periode. Er bestaat nog geen schoolbus, dus Artur Fischer moet dagelijks samen met zijn schoolvrienden de 8 kilometer naar school op de fiets afleggen.

1933-1937Artur Fischer krijgt de kans van zijn leven. Hij kan van 1933 tot 1937 in de leer gaan bij bankwerker W. Müssig in Stuttgart. Zijn ouders moeten alle financiële middelen aanwenden om zijn studie in de grote stad mogelijk te maken.

1938-1946 Na een half jaar arbeidsdienst wordt Artur Fischer voor dienstplicht in de Luftwaffe opgeroepen. Na 7 jaar militaire dienst wordt hij gevangen genomen en kan hij in 1946 weer terugkeren naar het Zwarte Woud.

1947 In 1947 werkt Artur Fischer als technische assistent bij Dr. Ing. Rösger in Freudenstadt. Op 27 mei 1947 trouwt hij.

1948 Met 40 DM in de zak, veel ideeën en nog veel meer ondernemende moed, huurt Artur Fischer een ruimte van 20 vierkante meter in Hörschweiler. Hij sticht hier zijn bedrijf 'Artur Fischer Apparatebau Hörschweiler'. Er is zelfs nog een reden om trots te zijn, op 20 juni wordt zijn dochter Margot geboren.

1949 De jonge ondernemer uit Tumlingen heeft succes, op 9 juli 1949 wordt zijn eerste patent voor een magnesium flitsapparaat toegekend. Artur Fischer neemt zijn eerste medewerker aan.

1950 Met een fijne neus voor de behoeften van zijn medemens en zijn niet te stuiten ondernemerszin stelt Artur Fischer zijn eerste flitsapparaat ten toon op de Photokina in Keulen. Hij heeft succes. Dankzij zijn uitstraling en overtuigingskracht ontstaat een vruchtbare samenwerking met Agfa in München.
Ook in dit jaar is er familie-uitbreiding, zijn zoon Klaus wordt op 17 augustus geboren.

1952 Het uurloon bij Firma Fischer bedraagt 0.83 DM. Artur Fischer wil echter een hoger loon en vast werk bieden. De medewerkers krijgen een kantine, het eerste bedrijfsuitstapje met 5 DM zakgeld verblijdt alle medewerkers.

1957 Artur Fischer en de bedrijfsleiding verhuizen naar Tumlingen in 1957. Hij werkt aan een geniale uitvinding, die op 8 november 1958 door een patent wordt beschermd. Zijn uitvinding betreft de kunststof plug 'S-Dübel'.

1962 De economische activiteiten van Artur Fischer breiden zich uit door afzonderlijke bedrijven in Frankrijk, Brazilië, Spanje en Italië.

1965 Met Kerstmis 1965 verovert een nieuw product van Artur Fischer de speelgoedmarkt. De uitvinder heeft met fischertechnik een geniale constructie bouwdoos geschapen, die creativiteit en gelijktijdig technisch denkvermogen stimuleert. De eerste 1000 fischertechnik bouwdozen worden weggegeven aan 'Aktion Sorgenkind', een Duitse liefdadige instelling.

1966 In Salzstetten, een naburige plaats van Tumlingen, wordt een fischertechnik filiaal opgericht door 10 medewerkers. fischertechnik ontvangt veel belangstelling op de Nürnberger Spielwarenmesse. In Frankrijk ontvangt fischertechnik het predicaat 'Meilleur Jouet 1966'.

1968 Op 3 december verleent president Birn de onderscheiding 'Bundesverdienstkreuz am Bande' aan Artur Fischer.

1969 In dit jaar bereikt het fischertechnik bedrijf een omzet van 40 miljoen DM.

1976 Op 8 april verleent de Universiteit van Gießen het eredoctoraat aan Artur Fischer.

1977 In het voorjaar is er vreugde en erkenning in Tumlingen. Dr. h.c. Artur Fischer krijgt de onderscheiding 'Bundesverdienstkreuz 1. Klasse' en wordt door de Universiteit Stuttgart tot eresenator benoemd.

1979 Op 21 december wordt op feestelijke manier het onderzoekscentrum 'Artur Fischer Forschung' ingewijd. Dr. h.c. Artur Fischer draagt de leiding van het bedrijf over aan zijn zoon Klaus.

1980 De onderscheiding 'Verdienstmedaille des Bundeslandes' wordt uitgereikt aan Artur Fischer door de minister president van Baden-Württemberg Lothar Späth.

1981 In dit jaar wordt een nieuw product ontwikkeld, de fietser CBOX, een systeem om audio- en videocassettes in te bewaren.

1991 De 'Duitse' Nobel prijs, de Werner-von-Siemens-Ring, wordt uitgereikt aan Artur Fischer.

1992 Artur Fischer wordt benoemd tot erelid (een van de vier) van het Deutsche Museum in München.

1996 Artur Fischer verleent zijn medewerking aan de bouw van het tot nu toe enige werkende solarvliegtuig ter wereld. Met 25 meter spanwijdte kan de 'Icaré 2' zich meten met de grootte van een Boeing 737.

Meer informatie over de geschiedenis van Artur Fischer is te lezen in "Die Fischers - eine schwäbische Dübel-Dynastie". Dit boek, dat 255 pagina's telt, is geschreven door Helmut Engisch en Michael Zerhusen en uitgegeven door Theiss Konrad Verlag onder ISBN 3-8062-1341-0.

Beschrijving van de begin jaren van fischertechnik

Veel  volwassenen zijn in hun jeugd wel eens in aanraking gekomen met een constructiebouwdoos van fischertechnik en de verschillende bouwelementen. Herinneringen aan de eigen ontwikkeling en ervaring zijn nauw verbonden aan zo'n bouwdoos. Sommige volwassenen houden deze herinnering levend door het verzamelen en het spelen met deze fischertechnik dozen. Onderaan deze pagina vind je een link naar de Nederlandse fischertechnikclub.

De eerste generatie - de tijd tot december 1965

Geïnspireerd door de ontwikkeling en productie van de beroemde nylon plug ontwikkelde Artur Fischer in het begin van de zestiger jaren de op een rechthoekig blok gelijkende grijze basis bouwsteen, waaraan op alle zes zijden een ander element kan worden geschoven. In het patent nummer 1478380 van 10 oktober 1964 op de naam van Artur Fischer staat:

"Rechthoekige speel bouwsteen met vierkante doorsnede, die aan alle zijkanten een in de lengterichting lopende uitsparing heeft. Ook heeft de steen aan één voorkant een uitsparing, en aan de andere kant is deze voorzien van een verbindingsnok. Het kenmerk is dat de gleuf aan de onderkant van de steen buisvormig is en dat de breedte van de verbindingsnok kleiner is dan de kleinste afstand van twee naast elkaar liggende verbindingsgleuven. Twee fischertechnik bouwstenen die in deze uitvinding worden beschreven, worden met elkaar verbonden door de verbindingsnok te schuiven in een de onderste open zijde van een andere bouwsteen. De bouwsteen wordt altijd vastgehouden doordat deze via de verbindingsnok is verbonden aan een andere bouwsteen. Ook kan een asje in de steen worden geschoven dankzij de buisvormige uitsparingen in de steen."

Hierbij werd een blokje hoogwaardig nylon verbonden met een stabiele nok, waarmee de basis was gelegd voor een technisch uitkristalliseerd constructiesysteem. Zonder gebruik te maken van werktuigen is, volgens het principe van sleuf en pen, een oneindig uitbreidbaar, gesloten fischertechnik bouwsysteem ontstaan. Het kenmerk van fischertechnik onderdelen is zowel de grote nauwkeurigheid waarmee de onderdelen in elkaar kunnen schuiven als de stabiliteit. Deze hoge kwaliteit is terug te voeren op de grote precisie in de productie en de permanente kwaliteitscontrole. Aanvankelijk konden alleen de kinderen van Fischerwerke klanten kennis maken met de nieuwe uitvinding. Zij ontvingen een aantal bouwelementen in de vorm van een bouwdoos. Hierbij werd grote nadruk gelegd op de pedagogische waarde van dit reclamegeschenk. Het doel van het systeem was het prikkelen van de creativiteit en het technisch denkvermogen. Met een handjevol bouwstenen konden technische problemen fysiek en tastbaar worden nagebouwd. De reactie op dit nieuwe systeem was zodanig positief dat de Fischerwerke besloten om het ook aan andere geïnteresseerden aan te bieden. Daarom werd in december 1965 het nieuwe product 'fischertechnik' in de openbaarheid gebracht. Hierbij waren de eerste 1000 bouwdozen uit de nieuwe productie geschonken aan 'Aktion Sorgenkind'.

Het jaar 1966

In dit jaar wordt het fischertechnik programma geopend met de kleine basis bouwdoos 100, de iets grotere basis doos 200 en de grote basis doos 400. In deze dozen zaten basis bouwstenen, hoekstenen, vlakke bouwstenen, grondplaten, asjes, naven en tandraderen. De onderdelen waren veelal grijs en glanzend lichtrood. Met de uitvoerige handleiding konden hiermee verscheidene modellen worden nagebouwd en zelf bedachte modellen worden geconstrueerd.

Met de uitbreidingsdozen fischertechnik 10, 15, 20, 25, en 30 was het mogelijk om een basisdoos uit te breiden tot de opvolgende basisdoos. Basis doos 200 was samen te stellen door basis doos 100 te combineren met uitbreidingsdozen 10, 15, 25, en 30. Door hier uitbreidingsdozen 10, 15, 25, en 30 aan toe te voegen, kon basisdoos 400 worden samengesteld. Bovendien waren er navuldozen 01 (basis bouwsteen 15 en 20), 02 (banden, asjes en naven), 03 (vlak- en hoekstenen), 04 (tandraderen, draaischijven en naven), 05 (kardan- en askoppeling), en 06 (nokkenschijven en rollen). Met deze navuldozen kon de vraag naar ontbrekende onderdelen worden gedekt.

De fischertechnik bouwdozen werden in de bekende blauwe verpakkingen aangeboden, de onderdelen waren volgens het 'bonbon-principe' in de dozen gelegd. In 1966 kostte basisdoos 100 circa 100,- DM, basisdoos 200 circa 35,- DM, en basisdoos 400 circa 60,- DM. Uitbreidingsdozen 10 tot en met 30 hadden een prijs van 7,- DM, en de navuldozen 01 tot en met 06 kostten ongeveer 3,- DM.

Het jaar 1967

In het jaar 1967 werd het bestaande fischertechnik assortiment van basis-, uitbreidings-, en navuldozen uitgebreid bij gelijkblijvende prijzen. Bovendien veranderde het uiterlijk van de onderdelen op sommige punten, wat terug te voeren was op het toepassen van andere grondstoffen in de produktie. De kleur van de onderdelen bleef evenwel gelijk. De basis doos 50 werd geïntroduceerd, deze doos paste naadloos in de rij van doos 100, 200, en 400. Doos 50 moest de drempel om fischertechnik te kopen zo laag mogelijk maken, en had een prijs van circa 10,- DM.

Volledig nieuw waren de motordozen mot1 en mot 2. Mot1 bevatte een 6 Volt gelijkstroommotor met als stroombron een batterijstaaf voor 3 batterijen. Daarnaast zat in mot1 ook een aandrijfwerk met en zonder schroef. Mot2 bevatte een 3-traps aandrijfwerk voor de 6 Volt motor evenals verschillende tandstangen. De mot1 doos was benodigd voor het gebruik van mot2. De onderdelen zaten volgens het 'bonbon-principe' in de dozen. Motordoos mot1 kostte circa 33,- DM, de prijs van mot2 lag rond de 18,- DM.

Het jaar 1968

Als fischertechnik nieuwigheid van het jaar 1968 werden eerst elektromechanische onderdelen in de dozen Elektromechanik em1 en em2 op de markt gebracht. Deze onderdelen breidden het fischertechnik assortiment uit van eenvoudige stroomkring tot automatische sturing. De em1 bevatte sleepcontacten, permanente magneten, een elektro-magneet, schakelaars, bimetalen, lampen, en stekkerplaatjes evenals onderdelen voor de bouw van elektromechanische installaties. De em2 doos vulde de em1 doos aan met een sleepcontact, een elektromagneet, verscheidene bimetalen en andere onderdelen. De onderdelen waren wederom volgens het 'bonbon-principe' in de doos opgenomen. De basis doos Elektromechanik em1 kostte circa 100,- DM, de aanvullende doos Elektromechanik em2 had een prijs van circa 30,- DM.
Gelijkertijd bestond de mogelijkheid om vanaf 1968 de afzonderlijke fischertechnik motor onderdelen in navuldoosjes te kopen in plaats van de motordoos ineens. De mot 3 bevatte de motor met snoer en stekkers, de mot 5 had de batterijstaaf, en de mot 7 afzonderlijke aandrijvingsonderdelen. Een nieuwigheid was mot 4, die het mogelijk maakte om een stationaire stroombron in de vorm van een netvoeding met spanningsregeling te gebruiken. Dat gold ook voor mot6 die een kompleet differentieel bevatte. De navuldozen werden uitgebreid met de nummers 07 (basisplaat 180x90), 08 (draaischijf en basisplaat 90x90), en 09 (aandrijfveren en klembussen) en kostten alle 3,- DM.

Intussen zijn we 40 jaar verder en er worden elk jaar nog weer nieuwe fischertechnik dozen en onderdelen aan het assortiment toegevoegd.

Bron: fischertechnikclub.nl / wiki.nl


FISCHERTECHNIK LINKS

Hier vind je diverse leuke en interessante fischertechnik links. Weet je er ook één? Geef deze dan aan ons door en je krijgt 5% korting op je aankoop! *

 

         
  fischertechnik.de Toegevoegd door:
  Link naar website fabrikant met veel productinformatie, bouwinstructies etc. (Duits). SPEELGOEDenMODELBOUW.com
         
  fischertechnikclub.nl Toegevoegd door:
  Link naar Nederlandse fischertechnik fansite (Nederlands). SPEELGOEDenMODELBOUW.com
         
  fischertechnik.startpagina.nl Toegevoegd door:
  Link naar fischertechnik startpagina. Het ideale startpunt voor allerlei fischertechnik informatie (Nederlands). Daan (9) uit Scheveningen
         
  YouTube.com | fischertechnik Toegevoegd door:
  Productvideo van een greep uit het fischertechnik assortiment uit 2012. SPEELGOEDenMODELBOUW.com

 

* Alleen een link die naar het oordeel van SPEELGOEDenMODELBOUW.com grappig en/of informatief is, wordt beloond met 5% korting. Elke klant kan per merk één keer 5% korting ontvangen.

 


Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief eventuele verzendkosten.
Om je beter van dienst te zijn, maakt SPEELGOEDenMODELBOUW.com gebruik van cookies.

SPEELGOEDenMODELBOUW © 2021