Over Tamiya

ONTSTAANSGESCHIEDENIS

Algemeen

Wanneer je het hebt over RC (radio controlled) auto’s, dan kan je niet om Tamiya heen. Tamiya Incorporated is een Japans bedrijf dat begonnen is met de productie van RC auto’s in 1976. Vandaag de dag, meer dan 35 jaar later, is het nog steeds een toonaangevende fabrikant van RC auto’s, met meer dan 50 modellen in productie.

Geschiedenis

Het begon allemaal in 1946, toen Mr. Yoshio Tamiya, de oprichter, een zaagmolen en houthandel opende in de plaats Shizuoka (Japan). Tamiya begon modellen te maken in 1948. Het eerste model was een houten bouwmodel van een schip.

   
Eerste model van Tamiya, een houten schip (1948) Eerste radiografische model van Tamiya Prosche 934 Turbo (1976)    

Vijfentwintig jaar later in 1976 gaf de Japanse firma Tamiya, inmiddels gerenommeerd om hun zeer gedetailieerde kunststof schaalmodellen, een serie van elegante en zeer gedetailleerde RC modelauto's uit. Mechanisch waren deze afstandbestuurbare modellen echter zeer eenvoudig. Hoewel de auto's behoorlijk prijzig waren, gingen ze als warme broodjes over de toonbank. Tamiya begon vrij snel met het produceren van meer RC modelauto's en was zelfs de eerste die een off-road buggy uitgaf met een heus veringssysteem. Deze voortgang richting de off-road klasse zorgde voor een enorme groei in populariteit. De eerste echte Tamiya off-road voertuigen waren de "Sand Scorcher" en de "Rough Rider", allebei uitgegeven in 1979 en beide gebaseerd op de realistische strandbuggy designs.

   
Tamiya Sand Scorcher (1979)  Tamiya Rough Rider (1979)    

Tamiya produceerde deze off-road modellen in steeds grotere getale met werkende vering, sterkere motoren, rubberen banden met profiel en gevarieerde bodies. Zo begon Tamiya ook met het produceren van monstertrucks, zoals de Toyota Hilux Pick-up, waarmee ook een realistische versnellingsbak werd geïntroduceerd. Al deze modellen waren realistisch, duurzaam, makkelijk te bouwen, simpel te repareren en eenvoudig te modificeren. Deze waren zo populair dat gerust gezegd mag worden dat dit voor een ware hit zorgde in de RC wereld begin jaren 80. Populaire Tamiya modellen waren voornamelijk de "Grasshopper" en de "Hornet" strandbuggy's, alsook de "Blackfoot" en "Clodbuster" monstertruck modellen.

Tamiya Toyota Hilux Pick-up (1982) Tamiya Hornet (1984) Tamiya Grasshopper (1984) Tamiya Clod Buster(1987)

De vroegste Tamiya modellen, en dan voornamelijk de off-road modellen, zijn nu veel gezochte modellen door RC verzamelaars. Prijzen voor originele, ongebouwde oldschool modellen kunnen oplopen tot 3000 dollar. Tamiya  onderkent de populariteit van deze modellen en heeft deze dan ook opnieuw uitgegeven (2005-2007).

 

LINKS

 
Officiële Tamiya website (Engels) Tamiya bouwinstructies (Duits)
Grote Tamiya database met veel vintage modellen (Engels) Tamiya Club, grootste internationale Tamiya club (Engels)
Tamiya Gekken, Nederlandse Tamiya Club met veel informatie Tamiya Channel USA,  YouTube kanaal met allerlei Tamiya filmpjes (Engels)
       
       

  Terug naar het Tamiya assortiment


Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief eventuele verzendkosten.
Om je beter van dienst te zijn, maakt SPEELGOEDenMODELBOUW.com gebruik van cookies.

SPEELGOEDenMODELBOUW © 2021