Tamiya R/C kit aanschafadvies

 

Op deze pagina leggen we uit welke extra artikelen je nodig hebt voor het bouwen van en rijden met een radiografisch Tamiya model. We gaan er hierbij vanuit dat er als hobby met de auto gereden wordt (geen wedstrijd setup).

 


 

Wat zit er wel in een Tamiya R/C kit:

 • Snelheidsregelaar (in bijna alle gevallen, lees hiervoor de productbeschrijving van het betreffende model)
 • Motor
 • Vet
 • Sleuteltje voor moeren
 • • Inbussleuteltje
 •  

Doorgaans niet inbegrepen in een Tamiya R/C kit:

 1. Verf 
 2. Zender en ontvanger
 3. Stuurservo (motor) voor stuurinrichting
 4. Accupack
 5. Laadapparaat
 6. Kogellagers (optioneel)
 7. Eventueel gereedschap en lijm 

 


VOORBEELDLIJST MET  BENODIGDE ONDERDELEN


 

Bij dit advies gaan wij er vanuit dat er als hobby met het R/C model gereden gaat worden. Het betreft dus geen ‘professionele/geavanceerde’ setting. Hierbij is gekozen voor het Carson merk. Carson maakt al jaren R/C onderdelen welke zich bijzonder goed lenen voor gebruik in Tamiya kits. Deze onderdelen voldoen voor normaal gebruik prima en kosten ook niet de hoofdprijs.

 

1. Verf

De benodigde standaard kleuren staan bij ons op de productpagina onder de prijs. Deze kun je eenvoudig als opties aanvinken. Mocht je andere kleuren willen gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook. Let hierbij wel op het verschil tussen de PS en TS varianten.

 

2. Zender en ontvanger

Tegenwoordig wordt er hoofdzakelijk gereden met pistoolzenders. De meest bij ons verkochte sets (zender en ontvanger) zijn:

Maar ook onderstaande knuppelzender wordt nog steeds veel verkocht:

 

3. Stuurservo

Wat je naast een zender en ontvanger nog nodig hebt, is een servo (motor) voor de stuurinrichting. Deze regelt de stuuruitslag. De meest verkochte stuurservo’s bij ons zijn:

 

5. Accupack 

Het accupack is de stroomvoorziening in de R/C auto. De volgende NIMH accu’s verkopen wij het meest i.c.m. Tamiya R/C kits:

Je kunt er (afhankelijk met welke motor, ondergrond, soort banden, snelheid) ca. 20-30 minuten en respectievelijk 30-45 minuten mee rijden.

Let op! Voor de Tamiya Sand Scorcher en Buggy Champ verkopen wij ook onderstaande specifieke accupacks:

 

5. Acculaders

Voor een idee m.b.t. de laadtijd kun je ongeveer het volgende aanhouden. Accucapaciteit delen door de maximale laadstroom van de lader en dan nog ca. 20% extra tijd voor het helemaal vullen. Dus bijvoorbeeld:

Accupack 3500 mAh /  500mA = 7h (uur) + 20% = 6 uur x 1,2 = 8,4 uur

Accupack 3500 mAh /  2000mA (=2A) = 1,75h (uur) + 20% = 1,5 uur x 1,2 = 2,1 uur

 

6. Kogellagers (optioneel)

Standaard zitten er vaak (deels) kunststof glijlagers in een Tamiya set. Het is handig - niet noodzakelijk - om deze gelijk bij het bouwen te vervangen door kogellagers. Bijpassende kogellagers worden op de productpagina onder de prijs vermeld als optie.

 

7. Gereedschap en lijm

Denk hierbij aan een penseel, schroevendraaier, tangetje, hobbymes, gekromde schaar voor het knippen van de body, pincet voor stickers. Uiteraard kun je hiervoor prima je eigen gereedschap gebruiken. Mocht je hier niet over beschikken dan kun je ons Tamiya gereedschap assortiment hier vinden:

In sommige Tamiya R/C sets wordt lijm toegepast. Normale reguliere secondelijm voldoet in de meeste gevallen. Mocht je specifieke Tamiya lijm willen gebruiken bekijk dan ons Tamiya lijm assortiment.

 

8. Snelheidsregelaar en motor (inbegrepen in bijna alle R/C kits)

De snelheid wordt elektronisch geregeld. Een snelheidsregelaar en aandrijfmotor zitten bij nagenoeg alle Tamiya R/C kits al in de set. Mocht een regelaar niet bij de set inbegrepen zijn dan zou je onderstaande Tamiya snelheidsregelaar kunnen aanschaffen. Deze is geschikt voor zowel koolborstel als koolborstelloze motoren:

 

9. Upgraden met snellere motor

De in de meeste Tamiya R/C set standaard meegeleverde 540 motor zal prima voldoen. Afhankelijk van het type auto (off-road, on-road) zal de topsnelheid zo rond de 23-30 km/u zijn. Met een relatief eenvoudige upgrade naar een Tamiya Sport Tuned motor zal de topsnelheid ca. 3-5 km/u hoger zijn. Hierbij hoef je verder geen aanpassingen door te voeren aan je R/C auto.

Met een Super Stock BZ of RZ motor zal je auto nog weer een stuk sneller zijn. Wel zal je bij een Super Stock motor een andere snelheidsregelaar (bijv. Tamiya TBLE-04SR of Tio Storm X NoLimit) moeten aanschaffen.

Bovenstaande motoren zijn nog de traditionele koolborstel motoren. Wat ook nog zou kunnen, is dat je de overstap maakt naar een brushless motor (koolborstelloze motor). De doorgaans meegeleverde snelheidsregelaar (TBLE-02S of in de nieuwste TBLE-04SR) kan deze i.c.m. met een los verkrijgbare sensor cable ook aansturen. Houd er rekening mee dat een krachtiger motor er wel voor zorgt dat banden, aandrijflijn, tandwielen meer aan slijtage onderhevig zullen zijn. En dat de oudere vintage modellen niet altijd op deze extra krachten berekend zijn. Het beste kun je van te voren op het internet zoeken naar ervaringen van anderen in de combinatie van een bepaald model en een type motor. Een kleine zoektocht op het internet levert al gauw als resultaat op dat bepaalde Tamiya auto's extreem getuned kunnen worden en hoge snelheden (+100 km/u) kunnen halen.

 

10. Tot slot: extra informatie

Op een Tamiya R/C model productpagina wordt standaard het tabblad "Productbeschrijving" (direct onder de afbeeldingen) weergegeven. Bij het tweede tabblad "Extra informatie" nemen we indien beschikbaar allerlei interessante URL's op, zoals een link naar een digitale bouwinstructie, Tamiyabase, Tamiya Club. Maar ook unbox, build, review, driving en promo video's. Zo kun je nog beter een beeld vormen of het bouwen van en rijden met een Tamiya RC model ook iets voor jou is.  

 


 

Tip: SPEELGOEDenMODELBOUW is een officiële Tamiya en Carson dealer. Mocht je specifieke onderdelen nodig hebben (wij breiden ons assortiment voortdurend uit op basis van klantvragen), neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

 


Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief eventuele verzendkosten.
Om je beter van dienst te zijn, maakt SPEELGOEDenMODELBOUW.com gebruik van cookies.

SPEELGOEDenMODELBOUW © 2021