TAMIYA R/C KIT AANSCHAF ADVIES

Wil je voor het eerst beginnen een Tamiya R/C bouwkit te bouwen? Of wil je juist weer een oude hobby opnieuw oppakken? Op deze pagina leggen we uit welke extra artikelen je nodig hebt voor het bouwen van en rijden met een radiografisch Tamiya model. We gaan er hierbij vanuit dat er als hobby met de auto gereden wordt (geen wedstrijd setup).

TAMIYA R/C BOUWKIT

Op deze pagina behandelen wat er doorgaans wel en niet in een standaard Tamiya R/C set zit.

Vervolgens laten we je aan de hand van een voorbeeld inkooplijst zien welke accessoires wij het meest verkopen en welke upgrades er mogelijk zijn.

Tip: SPEELGOEDenMODELBOUW.com is een officiële Tamiya, Kyosho en Carson dealer. Mocht je specifieke onderdelen nodig hebben – wij breiden ons assortiment voortdurend uit op basis van klantvragen – neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Wat zit er doorgaans wel en niet in een Tamiya set?

INHOUD TAMIYA R/C BOUWKIT

Wat zit er wel in een Tamiya R/C kit

Elektronische snelheidsregelaar, elektromotor, smeermiddel, inbus- en dopsleutel. Extra gereedschap los verkrijgbaar.

Elektronische snelheidsregelaar (ESC)

In bijna alle gevallen zit deze in de set. Lees hiervoor de product beschrijving van het desbetreffende Tamiya model.

  • De elektronische snelheidsregelaar sluit je aan op het accupack, de motor en de ontvanger.
  • De snelheidsregelaar regelt de richting en het toerental van de motor.
  • Aan de regelaar zit een schakelaar waarmee je het R/C model aan en uit kunt zetten.

Elektromotor

In bijna alle gevallen is deze inbegrepen. Lees hiervoor de product beschrijving van het desbetreffende Tamiya model.

  • De motor drijft via de tandwielen en het differentieel de assen en de wielen aan.
  • Er is een ruime keuze uit brushed en brushless motoren. Controleer ook de geschiktheid van de snelheidsregelaar voor het type motor.

Vet EN OLIE

Dit is standaard inbegrepen. Vet wordt gebruikt voor het insmeren van tandwielen, differentiëlen en assen. Olie wordt bij sommige modellen gebruikt in de schokdempers.

Inbus- en dopsleutel

Deze zitten standaard in een set en worden o.a. gebruikt voor het vastzetten van tandwielen en wielmoeren.

Gereedschap

Voor de echte die-hard modelbouwer hebben we een ruim assortiment Tamiya en Carson R/C tools op voorraad.

Wat zit er niet in een Tamiya R/C kit

Zender, ontvanger, stuurservo, accupack, laadapparaat, verf en metalen kogellagers.

Zender en ontvanger (start set)

Deze dien je los aan te schaffen. Lees verder op deze pagina welke sets wij het meest verkopen.

Stuurservo

Een servo (motor) welke de stuurinrichting laat bewegen is ook niet inbegrepen. Lees verder op deze pagina welke servo – afhankelijk van het type auto – wij aanbevelen.

Accupack

Voorziet het R/C model van stroom. Los verkrijgbaar. Lees verder op deze pagina over de verschillende capaciteiten en indicatie van de rijtijden.

Laadapparaat

Oplader voor de accupacks. Los verkrijgbaar. Lees verder op deze pagina meer over type laders en laadtijden.

Tamiya verf

Verf is los verkrijgbaar. Er zijn diverse typen (PS, TS, X, XF, AS en LP) verf beschikbaar. Lees verder op deze pagina welk type waarvoor geschikt is.

Metalen kogellagers

Op de duurdere sets na, zitten er standaard meestal kunststof glijlagers in een Tamiya set. Vervang deze met metalen kogellagers voor minder wrijving en slijtage.

Voorbeeldlijst

Met alle benodigde accessoires

Bij dit advies gaan wij er vanuit dat er als hobby met het R/C model gereden gaat worden. Het betreft dus geen ‘professionele/geavanceerde’ setting.

In 8 duidelijke stappen behandelen we de belangrijkste aspecten. Hierbij passen we hoofdzakelijk Carson producten toe. Carson maakt al jaren R/C onderdelen welke zich bijzonder goed lenen voor gebruik in Tamiya kits. Deze onderdelen voldoen voor normaal gebruik prima en kosten ook niet de hoofdprijs.

Andere merken die wij ook verkopen zijn: Futaba (voorheen Robbe) en Spektrum.

1. Zender en ontvanger

Tegenwoordig wordt er hoofdzakelijk gereden met pistoolzenders. Maar ook de traditionele knuppel/stick zender wordt nog steeds veel verkocht. De meest verkochte startsets (zender en ontvanger) vind je hieronder.

Is de kans groot dat het niet bij één R/C auto blijft? Dan zou je een zender met geheugenfunctie kunnen overwegen. Je kunt dan per model de instellingen opslaan.


Deze Carson Reflex Wheel X1 RC 2.4 GHz (art. 500500148) is een eenvoudige maar solide 2-kanaals pistoolzender en ontvanger. De perfecte set om mee te beginnen!

Deze Carson Reflex Wheel Pro3 LCD RC 2.4 GHz (art. 500500054) is een professionele 3-kanaals zender en ontvanger. Met LCD display en geheugen voor 15 R/C modellen.

Deze Carson Reflex Stick Pro 3.1 RC 2.4 GHz (art. 50050084) is een eenvoudige maar solide 2-kanaals stickzender en ontvanger. De perfecte set om mee te beginnen!

Deze Carson Reflex Stick Pro 3.1 RC 2.4 GHz LCD 4 (art. 500500085) is een professionele 4-kanaal zender en ontvanger. Met LCD display en geheugen voor 15 R/C modellen.

2. Stuurservo

Wat je naast een zender en ontvanger nog nodig hebt, is een servo (motor) voor de stuurinrichting. Deze sluit je aan op de ontvanger in de auto en regelt de stuuruitslag. De meest verkochte stuurservo’s bij ons vind je hieronder.


Voor on-road auto’s bevelen wij de Carson Servo CS-5 (art. 500502016) aan.

Voor off-road rally auto’s en buggy’s raden wij de Carson Servo CS-6 MG (art. 500502036) aan.

We hebben ook een waterdichte variant in ons assortiment de Carson Servo CS-6 Waterproof MG (art. 500502041).

Voor de grotere monster trucks en crawlers is de Carson Servo CS-9 Waterproof MG (art. 500502042) een uitstekende keuze.

3. Accupack

Het accupack is de stroomvoorziening in de R/C auto. NiMH (nikkel- metaalhydride) accu’s verkopen wij het meest i.c.m. Tamiya R/C kits. Je kunt er afhankelijk van de capaciteit, welke in mAh uitgedrukt wordt, tussen de 20 en 45 minuten mee rijden. Uiteraard wordt de rijtijd ook bepaalt door het type auto, de ondergrond, soort banden en de snelheid waarmee gereden wordt.


Met dit XCell NiMH Accu Racing Pack 7.2 V 3000 mAh (art. 933006) kun je afhankelijk van type auto, ondergrond, soort banden, snelheid ca. 20-30 minuten rijden.

Met dit Carson NiMH Accu Racing Pack 7.2 V 4500 mAh (art. 500608077) kun je afhankelijk van type auto, ondergrond, soort banden, snelheid ca. 30-45 minuten rijden.

Voor de Tamiya Sand Scorcher en de Tamiya Buggy Champ heb je een anders vormgegeven accupack nodig, namelijk de Carson Accupack 7.2V 6N 2700mAh NiMH (art. 500608097).

4. acculader

Het laadapparaat gebruik je voor het opladen van het accupack (zie punt 3). Wij verkopen acculaders voor zowel NiMH en LiPo accupacks. Voor een idee m.b.t. de laadtijd kun je ongeveer het volgende aanhouden: Accucapaciteit delen door de maximale laadstroom van de lader en dan nog ca. 20% extra tijd voor het helemaal vullen. Zie de rekensommen bij onderstaande laders voor een idee.


De Carson Expert Charger 7.2V NiMH 500 mA (art. 500606081) is één van de meest eenvoudige laders in ons assortiment. Laadtijd: 3000 mAh accupack /  500 mA = 6 h (uur) + 20% = 6 uur x 1,2 = 7 uur en 12 minuten.

De Carson Expert Charger NiMH Compact 2A (art. 500606069) is een bijzonder gunstig geprijsde snellader. Laadtijd: 3000 mAh accupack /  2000 mA = 1,5 h (uur) + 20% = 1,5 uur x 1,2 = 1 uur en 48 minuten.

De Carson Expert Charger Allrounder NiMH / LiPo / LiFe 4A (art. 500606088) is een snellader welke zowel NiMH als LiPo accu’s kan opladen. Laadtijd: 3000 mAh accupack /  4000 mA = 0,75 h (uur) + 20% = 54 minuten.

4. Verf

De benodigde standaard kleuren staan bij ons op de productpagina onder de prijs. Deze kun je eenvoudig als optie aanvinken.

Mocht je andere kleuren willen gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook. Let hierbij wel op het verschil tussen de PS en TS varianten.


De Tamiya Color X (glans) en XF (mat) verfpotjes worden gebruikt voor de kleinere onderdelen zoals: grille, zijspiegels, chauffeur, etc.

De Tamiya Color PS spuitbussen worden gebruikt voor de doorzichtige polycarbonaat carrosserieën. Deze verf blijft flexibel en spuit je aan de binnenzijde van de carrosserie.

De Tamiya Color TS spuitbussen zijn voor het spuiten voor alle niet-transparante kunststof ABS carrosserieën en aanbouwdelen zoals zijspiegels, velgen en spoilers.

Tip: Het is niet noodzakelijk, maar voor een extra goede hechting van Tamiya TS verf zou je eerst een Tamiya Primer (grondverf) kunnen gebruiken.

5. Kogellagers

(Optioneel)

Standaard zitten er vaak (deels) kunststof glijlagers in een Tamiya set. Het is een goede upgrade – niet noodzakelijk – om deze gelijk bij het bouwen te vervangen door metalen kogellagers. Dit resulteert in minder wrijving en minder slijtage. Bijpassende kogellagers worden op de productpagina onder de prijs vermeld als optie. Mocht dit niet vermeld worden, gebruik dan de zoekfunctie en zoek op op het type chassis (bijv. TT-02) en ‘kogellagers’.

6. Snelheidsregelaar en motor

(meestal beiden inbegrepen)

Een elektronische snelheidsregelaar en aandrijfmotor zitten bij nagenoeg alle Tamiya R/C kits al in de set. Mocht een regelaar of motor niet in de set zitten (lees hiervoor de productbeschrijving), dan zou je een afzonderlijk verkochte snelheidsregelaar kunnen aanschaffen.

De Carson Speed Controller Dragster Brushed 70A (art. 500906268) is een voordelige en betrouwbare snelheidsregelaar voor koolborstel motoren.

7. Gereedschap en lijm

Denk hierbij aan een penseel, schroevendraaier, tangetje, hobbymes, gekromde schaar voor het knippen van de body, pincet voor stickers. Uiteraard kun je hiervoor prima je eigen gereedschap gebruiken. Mocht je hier niet over beschikken, neem dan een kijkje in ons Tamiya gereedschap assortiment.

In sommige Tamiya R/C sets dient lijm te worden toegepast. Normale reguliere secondelijm voldoet in de meeste gevallen. Mocht je specifieke Tamiya lijm willen gebruiken bekijk dan ons Tamiya lijm assortiment.

8. Upgrade motor

Standaard wordt er in een Tamiya R/C set een Mabuchi RS 540SH Motor meegeleverd. In de meeste gevallen zal deze prima voldoen. Afhankelijk van het type auto (off-road, on-road) zal de topsnelheid zo rond de 23-30 km/u zijn.

Tamiya Sport Tuned Motor

Met een relatief eenvoudige upgrade naar een Tamiya 540 Sport Tuned Motor zal de topsnelheid ca. 3-5 km/u hoger zijn. Hierbij hoef je verder geen aanpassingen door te voeren aan je R/C auto.

De Tamiya RS540 Sport Tuned Motor (art. 53068) levert betere prestaties dan de standaard RS 540SH Motor. Resultaat: duidelijk snellere acceleratie en hogere topsnelheid! Deze motor is zonder verdere aanpassingen in aandrijving en/of snelheidsregelaar eenvoudig te monteren.


Tamiya Super Stock Motor

Wil je nog meer snelheid? Met een Tamiya Super Stock BZ of RZ motor zal je auto nog weer een stuk sneller zijn. Met een buggy zal de topsnelheid iets onder de 50 km/u liggen, met een on-road model ca. 60 km/u.

Wel kan het zijn dat je bij Super Stock Motor een andere snelheidsregelaar nodig hebt. Een Tamiya TEU-105BK of TBLE-02S kunnen deze niet aansturen.

Een Tamiya Tamiya TBLE-04SR ESC (art. 45070), een Hobbywing Quicrun 1060 ESC Brushed (art. 30120201) of een Carson Speed Controller Dragster Brushed 70A (art. 500906268) vormen wel een goede combinatie.

Voor buggy’s en monster trucks bevelen wij de Tamiya Super Stock BZ Motor Off Road (art. 53930) aan.

Voor on-road auto’s bevelen wij de Tamiya Super Stock RZ Motor On Road (art. 53697) aan.

De Tamiya Tamiya TBLE-04SR ESC (art. 45070) snelheidsregelaar is zowel voor brushed als brushless motoren geschikt.

De Hobbywing Quicrun 1060 ESC Brushed (art. 30120201) is een betrouwbare regelaar. Is alleen voor brushed motoren geschikt.


Tamiya TBLM Motor

Bovenstaande motoren zijn nog de traditionele koolborstel motoren. Wat ook kan, is dat je de overstap maakt naar een Tamiya TBLM Motor. Dit is een brushless (koolborstelloze) motor. Vergeleken met de Super Stock motoren, zal de topsnelheid nog eens 7-15 km/u hoger liggen en ook de acceleratie aanzienlijk toenemen. De Tamiya snelheidsregelaar TBLE-02S en de TBLE-04SR kunnen deze motoren i.c.m. met een los verkrijgbare sensorkabel aansturen.

De Tamiya TBLM-02S Brushless Motor 10.5T (art. 54611) is de nieuwste en krachtigste koolborstelloze motor van Tamiya.

Extra informatie

Op een Tamiya R/C model productpagina wordt standaard het tabblad Productbeschrijving (direct onder de afbeeldingen) weergegeven. Bij het tabblad Extra informatie nemen wij allerlei interessante URL’s op, zoals een link naar een digitale bouwinstructie, de Tamiyabase en de Tamiya Club. Maar ook unbox, build, review, driving en promo video’s. Zo kun je nog beter een beeld vormen of het bouwen van en rijden met een Tamiya RC model ook iets voor jou is.

Ter informatie: Wij zijn een officiële Tamiya, Kyosho en Carson dealer. Wij breiden ons assortiment voortdurend uit op basis van klantvragen. Dus kun je een onderdeel niet vinden, neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen je graag verder!